Es pot dir que s’ha produït en mi un veritable canvi conceptual o més aviat hi ha hagut una ampliació de conceptes sobre la mateixa estructura bàsica?
En relació a la pregunta crec que s’ha produït un veritable canvi conceptual en el que el resultat d’aquest aprenentatge significatiu són nous models mentals dels fenòmens que s’han explorat i manipulat.
A continuació faig detall dels canvis produïts en relació a la primera avaluació de coneixements previs. Poso en color blau les respostes actuals.
1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
A l’àmbit econòmic, crec que el coneixement tecnològic i científic determina el progrés en la mida que aquests coneixements són aprofitats, emprats i explotats amb aquesta finalitat. En canvi, no considero que siguin garantia ja que dependrà de l’ús i finalitats que es facin d’aquests avenços.
A l’àmbit social, penso que no és ni determinant ni garantia de progrés perquè a vegades contribueix a més desigualtats i exclusions dels membres que conformen la societat ja que aquests coneixements no es posen a l’abast de tots els grups socials, justament, per interessos econòmics o privats.
Les innovacions tecnocientífiques fixen el progrés socioeconòmic que alhora, influeix en els éssers humans com individus i com a ésser socials tal com es reflexa en el mapa conceptual que s’exposa més endavant.
2. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
No des de el moment que es fomenten determinades investigacions en detriment d’altres per interessos econòmics particulars o corporatius.
En aquesta pregunta continuo pensant el mateix ja que les tecnologies depenen del context econòmic i social.
3. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Considero que no és un requisit indispensable però, si que és una eina molt útil i amb moltes possibilitats en qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge. Abans, durant i/o després dependrà de la finalitat. Abans, seria com una eina introductòria a l’activitat. Durant, com a reforçament al llarg de l’activitat. I, després, per assimilacions, aclariments o exemplificacions.
En aquest punt m’ha sorprès gratament que realment he canviat la meva manera d’entendre les Tic en qualsevol activitat d’ensenyament d’aprenentatge. Ara crec que les Tic en aquest camp són tota una revolució i que aporten tota una nova concepció en la manera d’entendre els processos d’e-a i, que a més aporten nous plantejaments que poden arribar a ser molt profitosos en el món de l’educació.
4. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Les causes crec que s’han de buscar en els avenços tecnològics, específicament en els camps de la tecnologia de la informació i de la comunicació, i la seva accessibilitat o difusió arreu del món.
Totalment d’acord.
5. Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa?
Conjunt d’eines tecnològiques emprades amb finalitats educatives. L’objecte d’estudi de la Tecnologia Educativa és el coneixement i adaptació de les tecnologies a l’àmbit educatiu.
Afegiria que a més del coneixement i l’adaptació, la tecnologia educativa significa nous plantejaments en els processos d’e-a.
6. Posa un exemple de construcció del coneixement i un altre de transmissió de coneixement
Com a construcció del coneixement tindríem un poeta escrivint un poema o un científic en el seu laboratori. Internet o un aula serien exemples de transmissió del coneixement.
Pel que fa a construcció del coneixement posaria com a exemple un debat virtual o el mateix exemple del científic i com a transmissió assistir a una conferència o buscar informació a internet.
7. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d’explicar i donar sentit a una idea".
No estic gaire d’acord en l’afirmació de què el context es part del coneixement. Crec que el coneixement són les idees pròpiament i el context un element o condicionant extern amb que el hi conviu. Crec que el coneixement és únic i la seva explicació o sentit depèn entre d’altre altres factors del context.
Totalment en desacord amb la meva resposta inicial. El coneixement són les representacions mentals pròpies de l’individu, úniques per a cada un, fruït de les seves experiències amb el context, d’altres persones... i de la reformulació constant d’elles. Per tant, el context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d’explicar i donar sentit a una idea.
8. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)
TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __9___10_
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : __9____10__
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __10__10__
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____5___10_
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: _10__10__
DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: ___0_0_
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: _0__0__
TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: ___8__10__
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: _7__10___
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____5__8__
9. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes?
El meu grau de compromís és alt ja que és un mapa conceptual que he ideat d’acord amb la meva opinió i els meus coneixements. He introduït un concepte, coneixements, que crec que és important per tal d’entendre tot el conjunt de conceptes que ens proposava l’exercici. Defensar-lo el defensaria sense cap mena de dubte fins que “algú” o “alguna cosa” en rebati i en demostri que estic “equivocada” o que la meva opinió és “incompleta”...Evidentment, els meus esquemes poden canviar a més informació i coneixement obtingui sobre el tema en qüestió.
Crec que les activitats han estat alguna cosa que han fet canviar els meus esquemes ja que tinc més informació i coneixement sobre el tema plantejat. Estava equivocada i la meva opinió era incompleta.
Per concloure, els models mentals es construeixen mitjançant activitats interpretatives i cognitives, com hem anat realitzant al llarg de tota la pac, que implica acomodar idees i fenòmens nous en les creences i coneixements existents que ja havien construït prèviament i que aquests són únics per a cada persona. A més, el coneixement es construeix a partir de les nostres interaccions amb el medi ambient i per tant, es troba ancorat i indexat en contextos rellevants en funció del context en què van ser adquirides o aplicades, en conseqüència, no es poden transmetre. També la construcció s’estimula per una qüestió de necessitat o desig de saber entre el que sabem (avaluació prèvia) i el que s’observa (treballs realitzats al llarg de la primera activitat) que comporta cicles d’assimilació i adaptació.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada